Какво осветление да изберем за детската стая?

Отговорът на този въпрос трябва да се съобрази освновно с възрастта и нуждите на детето. Как прекарва времето си в стаята?

Когато купувате детски лампи, обърнете внимание не само на красивия им външен вид, но преди всичко на тяхната функционалност и безопасност.

Изборът на детска лампа явно не може да бъде подценяван. Детето прекарва много време в стаята, там по-късно ще започне и да учи, така че е необходимо стаята да е правилно осветена. При най-малките деца трябва да се внимава да не гледат директно в светлината. Втората важна предпоставка за детската лампа е нейната безопасност. Вероятно всеки родител много добре знае колко изобретателни могат да бъдат децата при изследването на света и околната си среда и как само за секунди летящата топка може да се озове там, където не трябва smiley.

Осветителни тела с различни цветове и форми

Както при другите осветителни тела, така и при избора на детски осветителни тела, не забравяйте да вземете предвид размера на стаята, броя и разположението на прозорците, както и цвета на стените, мебелите и килимите. Тъй като детската стая служи не само като спалня, но е и игрална зала, а по-късно и учебна стая, един източник на светлина със сигурност няма да е достатъчен. Основен е централната лампа. Ако имате по-нисък таван, изберете плафон, който няма да виси и излишно да пречи в стаята, а в случай на по-висок таван, изберете висящо осветително тяло (полилей или пендел). Така или иначе, можете да избирате от невероятно широка гама от форми и размери, от прости плафони с детски картинки, през спотове във формата на футболни топки до полилей като самолет и др. Винаги предпочитайте дифузно осветление.

Когато купувате детски лампи, разбира се, ще купите и съответния вид и брой източници на светлина, които да сложите в тях. Не забравяйте, че детските стаи често избухват с множество цветове, които могат да се променят под различните видове крушки (топла или студена светлина). Топлите цветове се подчертават от класическите крушки с топла жълта светлина (2700-3000К), докато студените цветове се подчертават от крушки със студена бяла (неутрална) светлина (около 4000К). Най-малка промяна (изкривяване) при цветовете в стаята се постига при класическите и халогенните крушки, които от своя страна са много енергоемки. Напоследък все по-популярни са LED крушките, които са много икономични и в същото време вече могат да светят в различни цветове светлина.

Детската лампа трябва да е гъвкава 

Стенна лампа (аплик) е подходяща в зоната за спане, като се избира интензивността на крушката според възрастта на детето. В случай на малко дете ще е достатъчна по-малко ярка светлина, по време на която то заспива спокойно и можете да я използва, докато се преоблича. За по-големи деца, които вече четат преди лягане, осветлението с по-висока интензивност е по-подходящо. Малка ориентационна лампа тип дежурно осветление е подходяща и в близост до бебешко легло. Съдържа сензор за движение, така че светва автоматично и се изключва отново след кратко време. Освен това е преносима и се побира перфектно в ръката на малко дете. Някои ориентационни лампи могат да светят със слаба мека светлина през цялата нощ, така че детето да не се страхува от тъмнината, а светлината  да не пречи на пълноценния му сън. 

Ако вече обзавеждате стая за ученик, поставете голям акцент върху осветлението на бюрото му. За писане се препоръчва стойност на интензитета на светлината от 500 lx. Настолните лампи са най-подходящи, тъй като те могат да се местят по бюрото и да променят посоката и интензивността на светлината си. Най-добре е лампата да има гъвкаво рамо, така че детето лесно да регулира наклона на светлината. За да се избегне засенчване в областта, където се пише или чете, десничарите трябва да имат лампа от лявата страна, а при левичарите лампата трябва да е от дясната страна на масата. Светлината трябва да осветява площ от височина приблизително 30см (в зависимост от височината на детето) и ъгълът на падане трябва да бъде от 60 до 70 градуса. За да се предотврати заслепяването на очите, лампата трябва да има непрозрачна горна част и крушката да не стърчи от нея. Също така не забравяйте, че лампата трябва да стои на твърда и равна повърхност, така че да не пада. Когато детето работи на бюрото, е добре, ако свети и друг източник на светлина едновременно с настолната лампата, така че когато погледне встрани от в стаята, да няма толкова рязък светлинен преход, който да доведе до умора на очите. Лампиони или други осветителни тела с дълги кабели не са подходящи за детски стаи.

Осветление за по-големите

За тинейджърски стаи са подходящи и допълнителни светлинни ефекти като скрито лед осветление (лед ленти), осветителни тела с дистанционно управление, плафони с вградена тонколона и възможност за възпроизвеждане на музика, както и плафони  с възможност за промяна на светлината според дейностите в стаята (от 2700 К до 6000К) 

Вярваме, че сме Ви били полезни с тази статия. Може да разгледате всички осветителни тела за детска стая ТУК, за бюро ТУК и плафони с дистанционно утравление ТУК, които предлагаме в нашия онлайн магазин. 

От екипа на BGSVETLINA.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest