Как правилно да осветим офиса у дома?

Работата от вкъщи става все по-популярна, а и необходима. Колкото и да е удобно да не губите време в дълги пътувания, хоум офисът има и някои предизвикателни страни. Една от тях е свързана с доброто осветление на мястото, което ще обособим за работен кът у дома.

Не можете да се концентрирате?

Работата от вкъщи е много приятна, но като всяка монета и тази има две страни. Много хора се оплакват, че не успяват да свършат толкова много работа вкъщи, колкото в офиса. Те просто не могат да се концентрират толкова добре. Това може да бъде причинено от няколко фактора. Вкъщи сме заобиколени от неща, които ни разсейват. Нито кухнята, нито холът са предназначени за работа. Следователно е важно да имате място у дома, запазено за работа, кабинет, отделен офис или поне работна зона с бюро и офис стол.

Подходящото осветление също е важна част от работната среда. За този въпрос се говори отдавна. Ясно е, че светлината оказва значително влияние върху настроението и вниманието на човека. Така че, ако работите от вкъщи, не подценявайте правилното осветление. Добрата новина е, че осветяването на домашния ви офис, така че да можете да работите в него и в същото време да се чувствате комфортно, изобщо не е никаква сложна наука.

Използвайте възможно най-много естествена светлина

Не е тайна, че най-добрата и естествена светлина е обикновената дневна светлина. Затова не избягвайте прозорците. Разбира се, понякога пряката слънчева светлина може да направи работата с компютър много неудобна. В този случай използвайте завеси или щори, или временно седнете на друго място в жилището си, докато слънцето огрява вашата работна маса или бюро. Препоръчително е да поставите масата близо до прозореца. Ще оцените това ѝ местоположение и заради възможността бързо и лесно да проветрявате работното си място и така да го освежавате с чист въздух.

Амбиентната светлина е основата

Основата на правилното осветление, когато дневната светлина се скрие, е да има едно голямо осветително тяло, което равномерно да осветява цялото промещение. Ако вечер включите само малка лампа и екрана на компютъра, много бързо ще разберете, че освен от липса на концентрация и болки в очите, няма да се интересувате от нищо друго освен от леглото. Следователно трябва да включите и една голяма таванна лампа. Не е задължително да е много силна или интензивна, за работно осветление използвайте по-слаба светлина.

Настолната лампа ще свети по време на работа

Домашният офис обикновено означава работа на компютър, но това не е задължително правило. Понякога трябва да направите и други неща в допълнение – да попълвате документи, да напишете записки или да чертаете. Винаги трябва да имате достатъчно светлина за всички тези дейности. Работната настолна лампа трябва да бъде регулируема и гъвкава, за да можете да осветявате точно там, където имате нужда. Понякога домашният ви офис не е само едно бюро. Може да бъде на няколко места – бюро с компютър, ъгъл с телефон и принтер, бюро за снимки или рисунки и др. Всяко от тези места трябва да има своето осветление.

Декоративната светлина ще направи работата ви по-приятна

В допълнение към двата функционални вида осветление – амбиентно и работно, ще намерите и нещо, което ще формира „домашната“ част на вашия хоум офис. Това означава светлина, която прави пространството уютно, приятно и ще се чувствате добре там. Можете да опитате различни по-малки лампи с текстилни „шапки“, декоративни осветителни тела или дори свещи. Но внимавайте такава светлина да не ви разсейва.


Работното осветление, а оттам и осветлението в домашния офис, следва много прост принцип – наслояване. Основата е голямо осветително тяло на тавана, което равномерно да осветява цялата стая. Ще използвате втория слой, т.е. работно осветление, според конкретните задачи, които трябва да изпълнявате. Висококачествената и регулируема лампа за офис маса/ бюро е най-подходяща за това. Можете да използвате няколко, ако е необходимо. Третият слой допълва пространството, като придава уют, прави атмосферата по-приятна и успокоява. Използвайте LED декоративни светлини, които имат слаба мощност, така че няма да съжалявате, че сте похарчили твърде много за ток. Не забравяйте старото златно правило, което говори за максимално използване на дневната светлина. С така настроеното осветление ще бъде удоволствие да работите в домашния си офис. 

Надяваме се, че сме Ви били полезни с тази статия. Може да разгледате всички настолни лампи, които предлагаме в нашия онлайн магазин ТУК 

От екипа на BGSVETLINA.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest