Кратка история на осветителните тела Тифани

Витражът е оригинална средновековна техника, която се основава на технологичните възможности на дадената епоха. Тъй като тогавашните стъклари не са можели да произведат големи плочки от стъкло, е било необходимо да сложат малки парчета в една здрава рамка, посредством оловен профил. По-късно в тези профили са се слагали плочки, направени чрез разрязване и търкаляне на духан стъклен цилиндър. С развитието на стъкларските техники и с по-големия интерес към витражите, тази техника се обогатява с оцветяване на частите на витража или с използване на цветни стъкла. Почти забравената занаятчийска традиция на църковните витражи, се възражда, на прелома между XIXиXXвек, от Луис Комфорт Тифани (Louis Comfort Tiffany), син на нюйоркски търговец на бижута и декоративни предмети, и основател на световноизвестната бижутерска фирма Tiffany & Co.Всичко започнало, когато на 17-годишна възраст заминава за Европа, да се запознае с новостите на континента. Освен всичко друго, там открива, също така, и красотата на витражните прозорци на най-известните европейски катедрали. Един от най-известните витражи в света е, без съмнение, витражната розета на катедралата Нотър Дам в Париж, която наскоро (април 2019г) беше унищожена от голям пожар.
Розетата завлядява младия Тифани толкова много, че след завръщането си вкъщи, в работилницата на своя баща, започва да работи със стъкло. Благодарение на художественото си образование и творчески усет доста бързо му омръзва грубостта на работата с оловната мрежа, която тогава е била често използвана при изработката на витражи. Луис Тифани започва да използва ленти от медна ламарина, която огъва по ръбовете на стъклото. В така направения профил, след това, залепя стъклото с пчелен восък и споява с калай. С тази техника и материали успява да реализира дори много трудни и фини картини, което при употребата на олово не е било възможно.
Полилей Prezent Tiffany 146
Полилей Prezent Tiffany 146

В собствената си стъкларна започва да експериментира с яркостта на цветовете и оцветяването на стъклото. Тези опити накрая му позволяват да получи до 5000 цветни нюанса на стъклото, с които, в последствие може да създава ярки, живи картини, сякаш, рисувани с бои.

Много скоро фирмата вече има трета дейност, а именно, продажбата на предмети за бита. Едни от тях, например, са класическите абажури Тифани. С повишения интерес към тези продукти и идването на модерните технологии, първоначалните работни техники и процедури се опростяват.

Полилей и аплик Prezent tiffany 172
Полилей и аплик Prezent tiffany 172
Полилей и аплик Prezent tiffany 174
Полилей и аплик Prezent tiffany 174

Тънката медна ламарина и восъкът са заместени от самозалепващо се медно фолио. Свързването им обаче е останало почти непроменено и до днес. Благодарение на това, всеки детайл е облепен с медна лента, а след това споен, като крайният резултат е много променлив. Така може да се изработват абажури, бижута или дребни витражи, които вече не е необходимо да се усилват с рамка.

Настолни лампи prezent tiffany 176Q
Настолни лампи prezent tiffany 176Q

Днес вече е възможно да се създадат абажури за големи висящи полилеиаплицималки настолни лампи или високи лампиони, които предлагаме и в нашия онлайн магазин BGSVETLINA.com. Лампите в стил Тифани не е необходимо да се вписват само в класически интериори. Стилово ще въздействат и в модерни или дизайнерски всекидневни. Също така са подходящ аксесоар за уютни кафенета, сладкарници или ресторанти.

Полилей prezent tiffany 175
Полилей prezent tiffany 175

Доколкото, ние от онлайн магазин BGSVETLINA.com, работим директно с вносителя на витражни осветителни тела марка PREZENT за България, можем да Ви предложим широк асортимент от лампи стил Тифани на много добри цени! Вярваме, че със сигурност ще си харесате и изберете подходящи продукти от нашия раздел за витражно осветление.

От екипа на BGSVETLINA.com

(преводна статия от Интернет(profisvietidlask)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest