Какво означават различните енергийни класове в осветлението?

Вече няколко години всички производители на електроуреди, включително осветителни тела и светлинни източници, са длъжни да посочват информация, относно енергийната ефективност на продукта върху опаковката или етикета, т.нар. „енергийни етикети“. Обикновено това става с буквено означение от A до G, като в последствие са добавени и означенията А+ и А++. Тези означения разпределят елеектроуредите в различни групи (класове), според консумираната електроенергия (kWh) за 1000ч. Задължителното означение би трябвало да информира потребителя, относно качеството и консумацията на енергия от светлинните източници и осветителните тела. 

Тъй като LED осветителните тела са най-икономичните светлинни източници в днешно време, то те се означават с категория А, А+ и А++.

Енергийният етикет би трябвало да садържа определени данни. Освен енергийния клас се посочва още наименование на производителя (марката), информация за това дали светлинният източник може да бъде сменян, кодът на продукта, за който се отнася както и номерът на европейската директива. При осветителните тела много често има включено изречение, че „Оветителното тяло е съвместимо със светлинни източници (лампи) от следните енергийни класове:“ или изречение „Това осветително тяло съдържа вградени светодиодни лампи“. Това означава, че едно и също осветително тяло може да работи със светлинни източници от различни енергийни класове или само от един единствен енергиен клас. 

А ето и кратка таблица със значенията на отделните енергийни класове:

Надяваме се, че сме Ви били полезни с тази статия. 
От екипа на BGSVETLINA.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest