Актуални тенденции в дизайна на осветителните тела


Съвременните идеи в дизайна на осветителните тела са изключително повлияни от характерните акценти на различни периоди и култури. По един забележителен начин стиловете от миналото, пресъздадени в модерна визия и перспективни енергоефективни решения са възродени във водещи тенденции в съвременния дизайн на осветителните тела.
Макар да има различни класификации за определяне стила на осветителните тела, като цяло те се очертават в три основни групи –традиционни, винтидж и ретро, и съвременни. Това неизменно предлага богато разнообразие от идеи за това как да подберем елегантно и модерно осветление, което да внася желаното от нас настроение в помещенията.
Вдъхновени от интегрирането на нови елементи към традиционната визия, както и от пресъздаването на един изцяло футуристичен стил, дизайнерите поднасят впечатляващи творчески идеи с поразително широк спектър от възможности за това как да изразим собствените си предпочитания за оригиналност.

Модерното осветление с пендели – безспорен хит в момента – е представено в революционно креативни решения, дръзки цветове, чаровни и необичайни форми и текстури.

Някои от тях черпят вдъхновение от миналото, докато други изразяват уникална съвременна стилова насоченост. Артистични изработки от стъкло променят драстично облика в помещенията, а топлите цветове на металите в съчетание с черно и тъмно синьо блестят както в осветлението, така и във все повече аксесоари от модерния стил в обзавеждането тази година. Като важни силуети се очертават формите на купа или барабан и тип старинен фенер. Според вида и големината могат да се окачат, както самостоятелно, така и близо една до друга, на известно разстояние, или в няколко редици за подчертаване на една неформална обстановка. Съвместяването на няколко вида висящо осветление в едно помещение също е хит в интериора.
Друга изцяло обновена концепия презентира впечатляваща комбинация от ретро и модерен стил с подчертано индустриално докосване – чист месинг и неръждаема стомана добавят шикозен акцент и цялостно обогатяват визията, внасяйки тънка носталгична нотка.
Изключително актуални са изработките с елементи от бронз, мед, злато и алуминий.
Дървото, в комбинация с метални елементи с един осъвременен вид на историческата визия, величественият мрамор и удивителният ахат изпъкват в цялата си красота в съвременния дизайн на осветителните тела.

Полилеите – още един от елементите с подчертано търсене като съчетание от класика и модернизъм, които с лекота ще придадат блясък и стил. 
В тази категория ясно се открояват няколко тенденции: 
Скъпото – без компромис със стила, като символ на класа и аристократичност. Потребителите са склонни да похарчат повече ако намерят точно вида, стила и качеството, което търсят.
Все повече се залага на луксозните, екстравагантни полилеи за добавяне на по-артистичен или драматичен ефект. Тук изпъкват и мини полилеите като изключително добри решения за студия, мансарди и малки помещения. Традиционните кристални полилеи все така блестят с фестивалното си излъчване и неизменно привличат погледите. За една по-модерна интерпретация на класическият им дизайн са добавени мъниста или лазерно изрязани метални фигури.
В контраст с разбиранията, полилеите красят не само всекидневната и трапезарията, те оформят облика и внасят настроение във все повече помещения в дома.
Ръчно изработените пендел – полилеи от рециклируеми материали и декоративните лапми с етнически мотиви трансформират дизайнерската концепция на осветителните тела от функционални елементи към произведения на изкуството. Перфорирани лампиони “рисуват” интересни отблясъци по стените, елементи с необичайни форми или комбинация от скулптури създават неповторимо артистични и ефектни осветителни тела. Дори счупените лампи добавят и подчертават един необичаен и запомнящ се акцент към интериора.
Модерните дизайнерски лампи с лекота създават зрителна илюзия, “лъжейки” окото за пространството, уюта и простора в едно помещение. В комбинация с идеите от съвременния дизайн на осветитителните тела, те създават неповторимо различна атмосфера, без даже да е необходима каквато и да е друга декорация.

LED осветлението съвсем разумно е една от топ тенденциите тази година, тъй като е практично и достъпно в сравнение с други алтернативи. Дизайнери и архитекти съобщават за силен подем в търсенето на решения в този вид най-вече за кухня и баня, като също така все повече потребители проектират тази възможност и в екстериорния дизайн чрез реконструиране на веранди, ателиета, дворове и градински площи с допълнително осветление.

Да изберем подходящите осветителни тела съобразно интериора и предпочитанията ни предполага да вземем предвид конкретните спецификации на всяко едно от тях. 
Тъй като все повече предпочитаме да пазаруваме чрез уеб сайтове пред добре познатото дълго обикаляне по магазини, ето някои съвети, които ще са ни от полза:
– добре да преценим желаното количество и вид светлина за всяко едно помещение поотделно
– да разгледаме добре категориите продукти, предвид предпочитанията ни за съвременни, традиционни или дизайнерски лампи
– задължително да четем описанието за осветителното тяло – по този начин ще сме информирани за материалите, размерите, теглото и вида енергиен клас на съответните крушки
– да отправим запитване относно каквато и да е неяснота или неточност в описанието на продукта преди да го заявим
– да сравним цените на избраното от нас осветително тяло с тези в други сайтове
– да не забравяме да се осведомим относно предоставяне на гаранция за продукта, както и опция за евентуалното му връщане или замяна при установяване на определен дефект или различие със заявения от нас

В този необятен кръгозор от съвременни идеи – да изберем желания акцент за един модерен интериор, може да бъде само едно неустоимо удоволствие и предизвикателство.

Автор: Румяна Бонева, източник: http://www.ka6tata.com/interior/osvetitelni-tela/article/1909

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest