Категории

Нови продукти

ПЛАФОН MOXIE 64416

ПЛАФОН MOXIE 64416

Цена: 289.00лв.
ПОЛИЛЕЙ MOXIE 64415

ПОЛИЛЕЙ MOXIE 64415

Цена: 168.00лв.
ПЛАФОН MOXIE 64417

ПЛАФОН MOXIE 64417

Цена: 129.00лв.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОСВЕТИТЕЛНИТЕ ТЕЛА ТИФАНИ

Дата: 2019-12-12

 

Витражът е оригинална средновековна техника, която се основава на технологичните възможности на дадената епоха. Тъй като тогавашните стъклари не са можели да произведат големи плочки от стъкло, е било необходимо да сложат малки парчета в една здрава рамка, посредством оловен профил. По-късно в тези профили са се слагали плочки, направени чрез разрязване и търкаляне на духан стъклен цилиндър. С развитието на стъкларските техники и с по-големия интерес към витражите, тази техника се обогатява с оцветяване на частите на витража или с използване на цветни стъкла.

Почти забравената занаятчийска традиция на църковните витражи, се възражда, на прелома между XIXиXXвек, от Луис Комфорт Тифани (Louis Comfort Tiffany), син на нюйоркски търговец на бижута и декоративни предмети, и основател на световноизвестната бижутерска фирма Tiffany & Co.Всичко започнало, когато на 17-годишна възраст заминава за Европа, да се запознае с новостите на континента. Освен всичко друго, там открива, също така, и красотата на витражните прозорци на най-известните европейски катедрали. Един от най-известните витражи в света е, без съмнение, витражната розета на катедралата Нотър Дам в Париж, която наскоро (април 2019г) беше унищожена от голям пожар.

 

Розета от катедралата Нотр Дам, Париж

 

 

Розетата завлядява младия Тифани толкова много, че след завръщането си вкъщи, в работилницата на своя баща, започва да работи със стъкло. Благодарение на художественото си образование и творчески усет доста бързо му омръзва грубостта на работата с оловната мрежа, която тогава е била често използвана при изработката на витражи. Луис Тифани започва да използва ленти от медна ламарина, която огъва по ръбовете на стъклото. В така направения профил, след това, залепя стъклото с пчелен восък и споява с калай. С тази техника и материали успява да реализира дори много трудни и фини картини, което при употребата на олово не е било възможно.

 

Полилей PREZENT TIFFANY 146

 

В собствената си стъкларна започва да експериментира с яркостта на цветовете и оцветяването на стъклото. Тези опити накрая му позволяват да получи до 5000 цветни нюанса на стъклото, с които, в последствие може да създава ярки, живи картини, сякаш, рисувани с бои.

Много скоро фирмата вече има трета дейност, а именно, продажбата на предмети за бита. Едни от тях, например, са класическите абажури Тифани. С повишения интерес към тези продукти и идването на модерните технологии, първоначалните работни техники и процедури се опростяват.

 

 

   

Полилей и аплик PREZENT TIFFANY172 и 174      

 

Тънката медна ламарина и восъкът са заместени от самозалепващо се медно фолио. Свързването им обаче е останало почти непроменено и до днес. Благодарение на това, всеки детайл е облепен с медна лента, а след това споен, като крайният резултат е много променлив. Така може да се изработват абажури, бижута или дребни витражи, които вече не е необходимо да се усилват с рамка.

 

      

Настолни лампи PREZENT TIFFANY

 

Днес вече е възможно да се създадат абажури за големи висящи полилеи, аплици, малки настолни лампи или високи лампиони, които предлагаме и в нашия онлайн магазин BGSVETLINA.com. Лампите в стил Тифани не е необходимо да се вписват само в класически интериори. Стилово ще въздействат и в модерни или дизайнерски всекидневни. Също така са подходящ аксесоар за уютни кафенета, сладкарници или ресторанти.

 

Полилей PREZENT Tiffany 175

 

Доколкото, ние от онлайн магазин BGSVETLINA.com, работим директно с вносителя на витражни осветителни тела марка PREZENT за България, можем да Ви предложим широк асортимент от лампи стил Тифани на много добри цени! Вярваме, че със сигурност ще си харесате и изберете подходящи продукти от нашия раздел за витражно осветление.

 

От екипа на BGSVETLINA.com

(преводна статия от Интернет(profisvietidlask)

Количка

Количката е празна.

Най-продавани

Валути